ما در عصر ارتباطات و تکنولوژی زندگی می کنیم و امروزه کمتر کسی وجود دارد که با نحوه کار با دوربین ، ویرایش عکس و نرم افزارهای مرتبط با آن آشنا نباشد. کودکان از سنین پایین کار با نرم افزارهای مختلف را یاد میگیرند و می توانند عکس هارا ثبت و ویرایش کنند. فتوشاپ از معروف ترین و محبوب ترین ابزار ویرایش عکس است که با وجود آموزش های موجود در اینترنت استفاده از آن ساده تر از گذشته شده است و همین موضوع سبب شده است که برخی از این نرم افزار در جهت سواستفاده از افراد استفاده کنند؛ تا جایی که تشخیص تصویر اصلی از تقلبی دشوار شود. با ترفند های ساده ای که در این مطلب می خوانید به سادگی می توانید تصاویر دستکاری شده و روتوش شده فتوشاپی را از تصاویر اصلی تشخیص دهید.
روش های تشخیص تصاویر دستکاری شده با فتوشاپ
Ways To Tell If An Image Is Real Or Fake
اصالت تصاویر گاهی از هرچیزی برای بیننده مهم تر میشود .انحنای تصاویر، نور و روشنایی غیرطبیعی که ممکن است حتی با ابزارهای ساده تری نظیر سرویس های آنلاین ویرایش عکس انجام شده باشند و افت کیفیت تصاویر از جمله نشانه های عکس های دستکاری شده یا فیک با فتوشاپ هستند. ۴ ترفند ساده زیر شناسایی از تغییرات را ساده تر می کند.
بازرسی بصری تصاویر
شاید تصور کنید که تشخیص تصاویر فتوشاپی که توسط طراحان و متخصصین این نرم افزار تهیه شده اند غیرممکن باشد؛ اما بد نیست بدانید که خاص ترین و ظریف ترین تغییراتی که با فتوشاپ انجام شده باشد تنها با بازرسی بصری ساده ای قابل تشخیص است. در این بازرسی به ارزیابی موارد زیر می پردازیم:
خمیدگی و انحنا سطوح
خمیدگی و انحنا در سطوح مختلف با رنگ ها به خوبی مشخص میشوند. ابتدا قبل از هر چیز به پس زمینه تصویر نگاه کنید. مثلا در زمینه عکس زیر می توان خمیدگی قابل توجهی را در دیوار پشت سر شخص مشاهده کرد. در این تصویر در کنار افت کیفیتی که در عکس ایجاد شده است مشخص است که از ابزاری برای فشرده کردن یا برآمده کردن قسمت هایی استفاده شده است. توجه داشته باشید که گاهی نور موجود در تصویر نظیر سایه ها سبب میشود که خمیدگی در زمینه مشاهده شود؛ اما اگر تصویر دستکاری نشده باشد به هیچ وجه این خمیدگی را در خود شی یا فرد نمی بینیم.
تغییر روشنایی
تغییر نور در عکس ها و ویدیوهای ویرایش شده با فتوشاپ بسیار متداول است. شاید همین تغییر نور است که سبب جذابیت بیشتر عکس هایی میشود که در صنعت مد و مدلینگ تولید میشود و تشابه زیادی به اصل مدل ندارد!
فیلترهای رنگ مهم ترین ابزار کارشناسان فتوشاپ می باشند؛ اما گاهی این فیلتراسیون سبب میشود که از بخش های دیگر غافل شویم. به عنوان مثال در شکل زیر تلاش شده است تا یک محصول به صورت ویژه ای با فیلترهای مختلف رنگ در تصویر نشان داده شود. اما به این موضوع توجه نشده است که اگر خورشید در حال غروب است این رنگ در تصویر غیرطبیعی خواهد بود و لازم است تصویر کمی تاریک تر باشد! شاید نقص کار فتوشاپ در این عکس با ملایم تر کردن نور در سمت افرادی که نشسته اند برطرف میشد.
افت کیفیت
یکی از اشتباهاتی که اغلب افراد تازه کار بدان دچار میشوند کاهش کیفیت عکس حین دستکاری است. باید توجه داشت که کیفیت اغلب دوربین ها حتی در گوشی های هوشمند بالا است و مدت ها است که ابزارهای مختلفی برای بهبود کیفیت عکس در شرایط مختلف مثل فلاش یا حالت مخصوص شب در این دوربین ها به کار گرفته شده است. پس نمی توان افت کیفیت عکس های دستکاری شده را به سادگی به کیفیت پایین دوربین ثبت کننده عکس ربط دارد.
از طرفی بد نیست بدانید که در فتوشاپ با دستکاری یک قسمت تمام عکس افت کیفیت پیدا نمیکند؛ بلکه تنها سوژه موردنظر در عکس کم کیفیت میشود و این موضوع یکی از بهترین راه ها برای تشخیص عکس های تقلبی و دستکاری شده است.
حس مصنوعی بودن تصاویر ویرایش شده
برخی از عناصر در عکس ها حس مشترکی را به بیننده القا می کنند که سبب میشوند به تقلبی بودن آن عکس شک کنیم. مثلا در تصویر زیر که مربوط به وب سایت معروف مد و مدلینگ Victoria Secret می باشد اشتباه بزرگ و فاحشی در فتوشاپ بند کیف در دست مدل رخ داده است که به بیننده عملا حس تصنعی بودن عکس را القا می کند!
استفاده از ابزارهای تشخیص تصاویر اصل از تقلبی
Error Level Analysis روشی تحلیلی برای بررسی تغییرات و ویرایش های احتمالی تصاویر است که به اختصار ELA خوانده میشود. دوربین های مختلف اطلاعات زیادی را بعد از ثبت تصویر ذخیره می کنند که برخی از آن ها از دید کاربران مخفی می مانند. نرم افزارهای مشاهده اطلاعات مخفی عکس ها بررسی این جزییات را ساده تر می کنند. دو ابزار آنلاین و کاربردی FotoForensics و Izitru نیز در آنالیز عکس ها به ما کمک می کنند.
آنالیز و فهمیدن تصاویر فتوشاپ شده با FotoForensics
FotoForensics وب سایتی کاربردی است که از تکنیک تحلیل ELA برای تشخیص اصالت عکس ها استفاده می کند. به تصویر زیر نگاه کنید: در این عکس تغییراتی در این جواهرات برای درخشنده تر شدن آن ها با استفاده از فتوشاپ انجام شده است. در آنالیزی که در این سایت انجام شده است نقاط دستکاری شده در عکس به صورت روشن تر تحلیل و کشف شده اند.
تشخیص اصالت عکس ها با Izitru
Izitru متد متفاوتی برای تشخیص اصالت عکس ها دنبال می کند و از ۶ تکنیک با تکیه بر متادیتا استفاده می کند.گاهی تغییرات خاص و ویژه ای که با ظرافت بیشتری در عکس ها ایجاد میشود با این ابزار قابل تشخیص نیست. اما در کل استفاده از آن را برای تشخیص عکس های فتوشاپی توصیه می کنیم.
پیدا کردن تصویر اصلی با جستجوگر عکس گوگل
شاید آخرین راه برای تشخیص تصاویر فتوشاپ شده مقایسه تصویر مشکوک با نسخه اصلی باشد. به عنوان مثال گاهی تنها زمانی می توان به اصالت تصویر فتوشاپ شده یک مکان تاریخی پی برد که آن را با تصویر اصلی در سایت های گردشگری مقایسه کنیم. بدین منظور سرویس جستجو تصاویر مشابه در گوگل بهترین راه حل است.
تجربه و نظر شما ؟
چه راه های دیگری برای تشخیص تصاویر فتوشاپ شده از اصلی می شناسید؟ تجربه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
آخرین دیدگاه ها
تا کنون دیدگاهی ثبت نشده است.