مطلب فعلی :

معافیت مالیاتی؛ نجات دهنده کسب‌وکارها

رفتن به بالا

معافیت مالیاتی؛ نجات دهنده کسب‌وکارها

نوشته admin

1 سال قبل

بدون دیدگاه

رپرتاژ

مجله اینترنتی دانستنی ها
معافیت مالیاتی

معافیت مالیاتی؛ نجات دهنده کسب‌وکارها

شریان حیاتی و درآمدی دولت‌های مدرن وابستگی زیادی به مالیات دارد؛ این مسئله را می‌توان میراثی از حکمرانی سنتی دانست اما استفاده از آن هنوز هم به‌عنوان راه‌حلی برای حل و فصل مسائل کلان دولت‌ها در سراسر جهان ادامه دارد. درواقع دولت‌ها با ایجاد ثبات و هزینه‌کردن برای زیرساخت و رفاه این حق را برای خود قائل هستند تا بخشی از این هزینه را از مردم و کسب‌وکارهایی دریافت کنند که از این شرایط نفع می‌برند. به همین ترتیب کسب‌وکارها همواره به دنبال این هستند تا سهم کمتری از مالیات داشته باشند اما این درخواست چگونه ممکن می‌شود؟ دولت‌ها به همان ترتیبی که خیلی دقیق به دنبال تدوین قوانین دریافت مالیات هستند برای توسعه مشاغل و افزایش رشد اقتصاد یا توسعه فرهنگ امتیازاتی برای کسب‌وکارهای هماهنگ با برنامه‌های‌شان دارند. ارائه یارانه یا تسهیلات برخی از این راه‌ها هستند اما مهمترین امتیاز را می‌توان در معافیت‌های مالیاتی دانست؛ دولت برای پیاده‌سازی برنامه‌هایش تصمیم‌ می‌گیرد تحت شرایطی از برخی صنوف یا مشاغل هیچ مالیاتی دریافت نکند یا درصد کمتری را دریافت کند.

مالیات و معافیت مالیاتی چیست؟

هر شخصیت حقیقی یا حقوقی بنابر قوانین باید بخشی از درآمدش را به‌عنوان مالیات به دولت متبوعش بدهد؛ این جمله می‌تواند تعریفی ساده از مالیات به ما ارائه دهد. برمبنای این تعریف می‌توان معافیت مالیاتی را خروج قانونی و موقت از پرداخت مالیات تعریف کرد؛ این رویکرد در امتداد سیاست‌های حمایتی دولت‌ها از مردم اجرا می‌شود. به عنوان مثال حمایت از فعالیت‌های فرهنگی و هنری ومؤسسه‌های این حوزه  یکی از نمونه‌های  معافیت مالیاتی در ایران است.

هدف دولت‌ها از معافیت مالیاتی چیست؟

به شکل کلی هدف دولت‌ها از اجرای معافیت‌های مالیاتی در سه عنوان خلاصه می‌شود:

۱. سوق‌دادن نقدینگی به طرح‌های عام‌المنفعه و کم‌بازده

۲. حمایت از گسترش مفاهیم استراتژیک همگام با نگاه حاکمیت

۳. جهت‌دهی به بازار سرمایه و جریان توسعه با استفاده از معافیت مالیاتی به عنوان روشی تشویقی

مالیات غیرمستقیم چگونه در قانون تعریف می‌شود؟

در کشور ما مالیات در دو شکل مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد.

مالیات غیرمستقیم، بر کالاهای مصرفی و خدمات وضع می‌شود و پرداخت کننده آن مصرف کننده یا همان مردم هستند. مالیات غیرمستقیم در این حالت به صورت مستقیم به حساب نهاد مالیاتی واریز نمی‌شود و توسط نهاد یا نهادهای واسط به دست دولت می‌رسد بنابراین آن را مالیات غیرمستقیم می‌نامند.

مالیات غیرمستقیم با اینکه رقم قابل توجهی را شامل می‌شود اما محسوس نیست و احتمالا برای بسیاری از ما دغدغه نباشد اما مالیات مستقیم به‌صورت مشخص از درآمد ماهانه یا سالانه مردم یا کسب‌وکارها دریافت می‌ شود و همواره به چشم می‌آید.

معافیت مالیاتی به چه فعالیت‌ها یا افرادی تعلق ‌می‌گیرد؟

معافیت مالیاتی به چه فعالیت‌ها یا افرادی تعلق ‌می‌گیرد؟

برای رسیدن به جواب این سوال باید بدانیم که انواع معافیت‌های مالیاتی همه افراد  را شامل نمی‌شود. دلیل آن هم روشن است؛ مالیات یکی از راه‌های درآمد دولت از مردم است و بخشش مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی در مقیاس گسترده به‌معنای افزایش نرخ مالیات برای دیگران است. نتیجه این روند چیزی نیست مگر افزایش فشار بر گروه‌های دیگر جامعه. درواقع این کار باعث نقض اصل مفهوم مالیات است: توزیع عادلانه‌ پرداخت هزینه‌های کشور  به صورت برابر بردوش همگان است.

سازمان امور مالیاتی کشور  به‌عنوان مجری مالیات‌ستانی دسته‌بندی روشن برای گروه‌های مالیات دهنده دارد که در ادامه آمده‌است:

 

۱. معافیت مالیات بر حقوق کارگران و کارمندان

۲. معافیت هزینه‌های درمان

۳. معافیت مالیات جوایز علمی و پژوهشی

۴. معافیت اختراع و اکتشاف

۵. معافیت سپرده‌های بانکی

۶. معافیت جهیزیه و مهریه

۷. معافیت فعالیت‌های کشاورزی

۸. معافیت حقوق افراد شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته

۹. معافیت فعالیت‌های آموزشی

۱۰. معافیت فعالیت بخش‌های تعاونی

۱۱. معافیت بخش صادرات

۱۲. معافیت صنایع دستی

۱۳. معافیت فعالیت‌های تولیدی، معدنی و گردشگری

۱۴. معافیت سود حاصل از تامین مالی پروژه‌ها

۱۵. معافیت عبور ترانزیت کالا

۱۶. معافیت فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد تجاری- صنعتی

۱۷. معافیت‌ مالیات فعالیت‌های فرهنگی و هنری

 

این دسته بندی هرساله تبصره‌هایی بنابر شرایط جامعه دارد اما کلیت آن ثابت است.

قانون مالیات‌های مستقیم در رابطه با اعطای معافیت‌های مالیاتی تحت نظارت سازمان امور مالیاتی کشور شامل ۱۴ ماده‌ قانونی است که مشروح آن جزئیات شرایطی که گروه‌ها را معاف از مالیات می‌کند را توضیح می‌دهد.
افراد حقیقی و حقوقی با توجه به این دسته‌بندی و مواد قانونی اعلام شده می‌توانند با احراز شرایط از معافیت‌های مالیاتی درنظر گرفته شده استفاده کنند.

منبع:

https://vandar.io/

/ پایان رپرتاژ

این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و کلاسیک وب هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمی‌پذیرد.

  • نوشته admin
  • 1 سال قبل
  • بدون دیدگاه
  • رپرتاژ

آخرین دیدگاه ها

تا کنون دیدگاهی ثبت نشده است.

آخرین مطالب