این درست است که مک بوک های اپل از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. ولی به هر حال آن هم یک کامپیوتر است و مثل همه کامپیوترها امکان بروز اشکال، خطا و خرابی در آن وجود دارد. در این مطلب کلاسیک وب به مرور شیوه های حل مشکل بالا نیامدن مک بوک و حل مساله روشن نشدن آن خواهیم پرداخت.
رفع مشکل بالا نیامدن و روشن نشدن مک بوک پرو و..
How to Fix a Mac That Won’t Turn On
پیش از این در کلاسیک وب به آموزش روش رفع مشکل ویندوز بوت منیجر و نیز آموزش روش رفع مشکل نمایش صفحه سیاه هنگام بالا آمدن پرداخته شده است. اما در این مطلب می خواهیم به آموزش رفع همین مشکلات منتهی این بار در یکی از محصولات اپل یعنی مک بوک خواهیم پرداخت. برای کسانی که از این دستگاه استفاده می کنند ممکن است مشکلاتی نظیر مشکل بالا نیامدن Macbook Pro ، بالا نیامدن مک بعد از آپدیت و دیگر مسائل از این دست پیش آمده است. از همین رو در این مطلب به بررسی روش های رفع این مشکل نگران کننده خواهیم پرداخت.
چک کردن دلیل روشن نشدن مک
اول از همه باید علت بروز مشکل روشن نشدن مک بوک یا بالا نیامدن سیستم عامل مک را پیدا کنیم. شاید بگویید این دو که فرقی نمی کنند. اما در اصل اینطور نیست و اتفاقا تفاوت بسیاری بین این دو مقوله است. دکمه Power مک را برای روشن شدن آن بفشارید. اگر کوچکترین صدایی (چه برای فن باشد یا چه برای کار کردن درایوها) نمی شنوید یا هیچ تصویر و ویدیویی نمی بینید یعنی مک شما کلا روشن نمی شود. این مشکل راه حل های متفاوتی با مشکل بالا نیامدن مک دارد که آن ها را در ادامه مرور می کنیم:
اتصالات پاور را بررسی کنید
یکی از مهم ترین دلایل برای مشکل روشن نشدن مک بوک می تواند همین موضوع باشد. روشن بودن پاور و اتصال صحیح کابل آن را بررسی کنید. در لپ تاپ هم باید از سالم بودن باتری اطمینان حاصل کنید یا شاید هم باتری لپ تاپ تان به شارژ احتیاج داشته باشد.
از کابل یا آداپتر دیگری برای پاور استفاده کنید
شاید همه اتصالات در ظاهر درست باشند ولی این کابل های پاور باشند که وظیفه خود را به خوبی انجام نمی دهند. خصوصا هنگام خاموش شدن ناگهانی مک بوک این مورد را امتحان کنید. برای تست این مساله می توانید از کابل های جدیدی برای پاور خود استفاده کنید. همچنین این امکان هم وجود دارد که آداپتر دستگاهتان خراب شده باشد و نیاز به یک آداپتر جدید داشته باشید.
همه تجهیزات جانبی را قطع کنید
همه تجهیزات جانبی (از جمله پرینترها و هاب USB) را از دستگاه مک جدا کنید. زیرا ممکن است یکی از این دستگاه ها موجب روشن نشدن یا بالا نیامدن مک شده باشد. همچنین اگر اخیرا حافظه یا هارد جدیدی نصب کرده اید مطمئن شوید که به درستی بر روی دستگاه نصب شده اند (اگر امکان دارد با نصب مجدد حافظه یا هارد قدیمی دستگاهتان را تست کنید). در صورتی که هیچ کدام از این کارها نتیجه ای در بر نداشت پس ناچار به ریست کردن SMC خواهید بود که در مرحله ۸ توضیح داده شده است.
رفع مشکل روشن نشدن مک بوک با انجام یک چرخه پاور
وقتی هیچ نشانه ای از روشن بودن مک نمی بینید می توانید برای مشکل روشن نشدن مک بوک از این راه استفاده کنید. برای این کار باید کلید Power را به مدت ده ثانیه فشار دهید. در این هنگام معمولا یک صدای سوت مانند می شنوید و با قطع شدن جریان پاور، مک ریستارت خواهد شد. شاید مشکل به این طریق حل شود.
صفحه نمایش را چک کنید
اگر از یک مک دسکتاپ استفاده می کنید ممکن است صفحه نمایش دستگاه با مشکل روبرو شده باشد. اگر صدایی از دستگاه بلند می شود ولی تصویری بر روی صفحه ندارید به احتمال زیاد مشکل از صفحه نمایش است که در این صورت باید مشکل سخت افزاری آن را حل کنید. در این موارد می توانید از پشتیبانی اپل برای راهنمایی در خصوص حل مشکل استفاده کنید. این راهنمایی معمولا شامل این موارد است:
- منبع تغذیه را چک کنید (به همراه چک کردن متصل بودن کابل مانیتور به منبع تغذیه)
- از اتصال درست همه کابل ها مطمئن شوید.
- چک کنید که آیا مانیتور با مک شما سازگاز است یا خیر
- هر ابزار جانبی بین مانیتور و مک را قطع کنید.
- کابل گرافیک را جدا کرده و دوباره وصل کنید.
- اگر از بیش از یک مانیتور استفاده می کنید فقط یکی از آن ها را تست کنید.
- در صورت امکان از کانتیور دیگری برای تست استفاده کنید.
اگر با این کارها مشکل حل نشد اپل توصیه به ریستارت کردن PRAM یا بالا آمدن در حالت Safe Mode می کند و نیز تنظیم رزولوشن صفحه نمایش از دیگر توصیه های اپل خواهد بود (هر دوی این موارد در ادامه توصیح داده خواهند شد).
اجرای Disk Utility در حالت Recovery
اگر دستگاه مک بوت می شود ولی سیستم عامل بالا نمی آید ممکن است درایو دچار مشکل شده باشد. خوشبختانه امکان حل مشکل بالا نیامدن Macbook Pro و.. در حالت Recovery است. در گام اول اجرای Disk Utility است. در مک باسیستم عامل OS X 10.8 Mountain Lion این نرم افزار را در حالت Recovery بوت می توان اجرا کرد. مطمئن شوید که مک خاموش است. دکمه پاور را برای چند ثانیه نگه دارید تا خاموش شود. پس از روشن کردن مجدد دستگاه کلیدهای Command+R را بفشارید. این کار را تا بالا آمدن مک ادامه دهید. حالا مک شما وارد حالت Recovery شده است. بر روی Disk Utility کلیک کرده و Verify Disk را انتخاب کنید. اگر درایو شما با مشکلی روبرو باشد Disk Utility آن را یافته و برطرف می کند. در حالت Recovery شما قادر به انجام کارهای زیر نیز خواهید بود:
- بازیابی دستگاه از یک زمان خاص
- تشخیص و تعمیر مشکلات درایوها
- چک کردن اتصال اینترنتی
- درخواست کم به صورت آنلاین از طریق سافاری
- نصب یا حذف سیستم عامل مک
رفع مشکل بالا نیامدن مک بوک با بوت کردن مک در Safe Boot
در Safe Boot مواردی که باید توسط سیستم در هنگام بالا آمدن چک شود محدود شده و به این طریق به بالا آمدن کامل سیستم کمک می کند. احتمال وقوع این اتفاق کم است ولی بعضی وقت ها با یک بار اجرای سیستم عامل از طریق Safe Boot در دفعات بعدی با مشکلی روبرو نخواهید شد. برای این کار پس از خاموش کردن مک و روشن کردن مجدد آن کلید Shift را بفشارید. اجرای Safe Boot ممکن است کمی طول بکشد. اگر می خواهید بدانید چه اتفاقی در حال رخ دادن است دکمه های Shift+Command+V را بفشارید تا سیستم وارد حالتی موسوم به Verbose Mode شود که در این حالت سیستم با پیام هایی کارهایی که در حال انجام است را به اطلاع کاربر می رساند.
پیش از این در کلاسیک وب به آموزش ۷ روش حل ارور Reboot and Select Proper Boot Device ویندوز پرداخته شده است.
چک کردن سیستم فایل
پس از ریست کردن مک بوک ، هنگام روشن شدن آن کلیدهای Cmd+S را بفشارید. منتظر باشید تا صفحه فرمان ظاهر شود. حالا دستور fsck-fy را تایپ کرده و دکمه Return را بزنید. این مرحله ممکن است چند دقیقه ای طول بکشد. بالاخره پس از چند دقیقه شما یکی از این دو یام را دریافت می کنید: “The volume [your Mac’s name] appears to be OK” یا “FILE SYSTEM WAS MODIFIED.”. اگر پیام اول را دریافت کرده اید کلمه reboot را تایپ کرده و Return رابفشارید. ولی اگر پیام دوم را دریافت نموده اید دستور fsck-fy را دوباره اجرا کنید. اگر این روش هم جواب ندادو مک هنوز به درستی بوت نمی شود روش های بعدی را امتحان کنید.
ریست کردن PRAM/NVRAM
این نام ها به بخش هایی خاص از حافظه مک اشاره دارند که داده های ذخیره شده بر روی مک را حتی هنگام خاموش بودن آن حفظ می کنند. داده هایی مثل تنظیمات مربوط به صدا و رزولوشن صفحه نمایش. ریست سخت افزاری مک بوک اگرچه مشکلی در سیستم ایجاد نخواهد کرد ولی به ندرت هم مفید واقع می شود. برای اجرای این روش شاید نیاز به یک همکار هم داشته باشید. همه این کلیدها رابه صورت همرمان بفشارید: Command, Option (Alt), P ,R و مک را روشن کنید. تا زمانی که مک ریستارت شود کلیدها را نگه دارید. پس از ریستارت شدن کلیدها را رها کنید. در برخی موارد با اجرای این کار مک به راحتی ریستارت خواهد شد ولی در موارد ی هم یک نوار بارگذاری در هنگام ریستارت دیده خواهد شد. اگر این نوار پر شد و مک شروع به کار کرد یعنی مشکلی وجود دارد. ولی گاهی اوقات مک در وسط کار خاموش می شود که در این صورت باید این مراحل را تکرار کنید.
حل مشکل بوت نشدن مک بوک پرو و.. با ریست کردن SMC
SMC به معنای کنترل کننده مدیریت سیستم است. این روش در واقع یکی از آخرین شیوه هایی است که باید برای حل مشکلات مک بوک خود به کار گیرید. در لپتاپ مک، کلیدهای Shift+Ctrl+Option/Alt را بفشارید. اگر دسکتاپ مک دارید نخست آن را از برق جدا کنید و سپس پس از وصل کردن مجدد آن و پس از ۵ ثانیه دکمه پاور را بفشارید.
اجرای Apple Diagnostics
این ابزار پس از چک کردن دستگاه مک در صورت امکان راه هایی برای حل مشکل پیشنهاد می دهد. برای استفاده از آن این مراحل را به ترتیب دنبال کنید. اول از همه هر ابزار جانبی مثل پرینتر را از دستگاه جدا کنید. سپس دکمه پاور را بفشارید. در این هنگام دکمه D را فشرده و تا وقتی که از شما درخواست انتخاب یک زبان شود نگه دارید. حالا زبان مورد نظر خود را انتخاب کنید تا ابزار Apple Diagnostics اجرا شده و تست را شروع کند. این کار ممکن است تا چند دقیقه طول بکشد. وقتی تست دستگاه تمام شد لیستی از نتایج مشاهده خواهید کرد که برخی راه حل هایی ساده و سریع ارائه می کنند و برخی دیگر نیز کدهایی در اختیار شما می گذارند که می توانید معنی آن را در Apple Diagnostics page جستجو کنید. اگر هم هیچ نتیجه ای مشاهده نمی کنید یعنی از نظر این ابزار هیچ مشکلی در سخت افزار وجود ندارد. البته توجه داشته باشید در نسخه های قدیمی تر مک ابزار Apple Hardware Test جهت انجام این تست ها در اختیار کاربران قرار داده شده است. فعال کردن و استفاده از این ابزار هم به شیوه ای که پیش از این گفته شد می باشد.
از حالت Target disk استفاده کنید
این روش را باید قبل از نصب مجدد سیستم عامل امتحان کنید و اجرای آن بستگی به وضعیت پشتیان گیری شما از داده هایتان دارد. اگر نیاز به پشتیبان گیری از داده هایتان دارید ولی سیستم بالا نمی آید پس باید از این روش استفاده کنید. برای این کار نیاز به یک مک دیگر هم خواهید داشت. سپس مراحل زیر را دنبال کنید:
۱- با استفاده از کابل Apple Thunderbolt دو مک را به هم وصل کنید.
۲- مک خود را خاموش کنید.
۳- با نگه داشتن دکمه T مک را مجددا روشن کنید.
۴- تا زمانی که آیکون Thunderbolt ظاهر شود دکمه T را رها نکنید.
حالا مک شما وارد حالت Target disk شده است. در این حالت مک به مشابه یک درایو خارجی عمل خواهد کرد. حالا شما باید هارد خود را بر روی مک دوم مشاهده کنید. حال می توانید فایل های مورد نیازتان را برداشته یا حتی هارد خود را کلا بر روی مک جدید کپی کنید.
برای آموزش بکاپ گیری در ویندوز نیز می توانید به مطلب آموزش بکاپ گرفتن از درایو و اطلاعات کامپیوتر در کلاسیک وب مراجعه نمایید.
نصب مجدد سیستم عامل مک
حالت Recovery در روش شماره ۴ را به خاطر دارید؟ از این حالت برای نصب مجدد مک هم می توانید استفاده کنید. به حالت Recovery وارد شده و گزینه نصب آخرین نسخه سیستم عامل را انتخاب کنید. در اینجا از شما می خواهد دیسک خود را فرمت کنید. اگر فقط می خواهید سیستم عامل را مجددا نصب کنید این گزینه را انتخاب نکنید. در ادامه با راهنمایی های ارائه شده توسط سیستم می توانید سیستم عامل جدیدی برای مک نصب نمایید.
اگر این مشکل را در گوشی اندرویدی خود نیز دارید قبلا در کلاسیک وب به آموزش ۶ روش رفع مشکل بالا نیامدن و ریستارت شدن پشت سرهم در اندروید نیز پرداخته شده است.
تجربه و نظر شما؟
آیا تا بحال با مشکل بالا نیامدن و روشن نشدن مک مواجه شده اید؟ چه راه حلی بکار برده اید؟ نظرات و پیشنهادات شما در رابطه با روش های پیشنهادی برای حل این مشکل توسط کلاسیک وب برای ما مهم است. پس حتما تجربه خود را از استفاده از این روش ها با ما به اشتراک بگذارید.
آخرین دیدگاه ها
تا کنون دیدگاهی ثبت نشده است.