کار با کامپیوتر به صورت طولانی مدت ، عوارض متعددی برای بخش های مختلف بدن از جمله چشم ها ایجاد می کند. چشم ها از سایر بخش های بدن حساس تر هستند.این در حالی است که کار با کامپیوتر ، یکی از بخش های جدانشدنی در زندگی روزمره ی ماست. بنابراین برای مراقبت از چشم ها و کاهش صدمات ناشی از کار طولانی مدت با کامپیوتر ، باید راه های مراقبتی چشم را شناخت و به کار برد که در این پست به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم.
جلوگیری و رفع خستگی چشم ها مقابل کامپیوتر
How to Reduce Risk of Computer Eye Strain
قبلا در ارتباط با کار با کامپیوتر و جلوگیری از صدمات ناشی از آن ، ترفند های یوگا را برای رفع خستگی پشت کامپیوتر در کلاسیک وب معرفی کرده ایم.در ادامه تعدادی از بهترین ترفند ها را برای مقابله خستگی چشمان معرفی می کنیم.
معاینه ی چشم به صورت دوره ای
قبل از این که شروع به کار با کامپیوتر به صورت طولانی مدت کنید ، یک معاینه ی جامع انجام دهید و از پزشک بخواهید که وضعیت فعلی چشمان شما را برایتان مشخص کند. معاینه ی چشم باید به صورت دوره ای انجام شود و حداقل سالی یک بار قدرت دید چشمان شما سنجیده شود.در این معاینات به پزشک خود حتما یادآور شوید که با کامپیوتر کار می کنید و چه مدت از زمان خود را روزانه پشت کامپیوتر صرف می کنید.
استفاده از نور مناسب حین کار با کامپیوتر
میزان نوری که با استفاده از آن فضای اطراف از جمله صفحه ی مانیتور را میبینید ، باید حداقل نصف نور فضای کل محیط باشد. این به این معناست که تنظیم نور در محیط تاثیر به سزایی در سلامت چشم دارد.
تا حد امکان از نور طبیعی استفاده کنید و ساعات کاری خود را با نور طبیعی روز هماهنگ کنید.در صورت امکان سیستم خود را به بخش هایی نزدیک به پنجره منتقل کنید تا از نور طبیعی بهره ببرید.
کاهش ابزار و وسایلی با نور خیره کننده در اطراف
نورهای خیره کننده ای که در اطراف هستند و ناشی از استفاده از رنگ های خاص می باشند ، برای چشم ها مضر هستند.چرا که نوری که به صفحه ی مانیتور برخورد می کندو سپس از مانیتور به چشمان شما بازتاب میشود ، حاصل گردهم آیی نورهای موجود در اطراف است. برای دیوار های از رنگ های سفید ترجیحا استفاده کنید و در صورتی که از عینک استفاده می کنید ، لنز های آنی رفلکس یا ضد اشعه برای عینک خود به کار ببرید.
استفاده از مانیتور های جدید
در صورتی که هنوز با مانیتورهای بزرگ قدیمی که به CRT معروف هستند و اساس آن ها لوله ی پرتو کاتدی می باشد کار میکنید ، وقت آن رسیده است که مانیتور قبلی را با مانیتور های جدید LCD و LED عوض کنید.
به طور کلی مانیتورهای ال سی دی و ال ای دی از صفحات آنتی رفلکس برخوردارند که به خودی خود می تواند در جلوگیری از تابش مستقیم اشعه به چشم موثر باشد. این مانیتور ها ، لرزش تصاویر که در مانیتور های قدیمی دیده میشد را ندارند و بنابراین برای چشم بهتر هستند.
در مانیتور های قدیمی، بخشی به نام refresh rate وجود داشت که از طریق دکمه های زیر آن قابل تنظیم بود.در صورتی که هنوز از این مانیتورهای بزرگ (CRT) استفاده می کنید ، دقت داشته باشید که کمینه ی این بخش ۷۵ هرتز است و سعی کنید این میزان را روی بالاترین حد قرار دهید.
از ماینتور های LCD و LED ای استفاده کنید که رزولوشن بالایی داشته باشند.در این مانیتور ها ، refresh rate روی ۲۰۰ هرتز تنظیم شده است.
تنظیم مانیتور کامپیوتر
در مانیتور ها چند کمیت مشخص وجود دارد که باید روی حداقل مقدای تنظیم شده باشند و سپس با توجه به نیاز فردی تغییر داده شوند. این کمیت ها عبارتند از:
Brightness: روشنایی مانیتور کاملا نسبی است. باید ابتدا به اطراف خود نگاه کنید و سپس با توجه به نور محیط ، نور مانیتور را تنظیم کنید.
Text size and contrast:کنتراست و سایز متون ، یکی از بخش های مهم در مانیتور است.این دو مقدار را باید حتما حین خواندن یک مقاله تست کنید تا به مقدار مطلوب دست یابید.
Color temperature: این بخش با توجه به تفاوت رنگ ها و طول موج هر یک تعیین میشود. به عنوان مثال رنگ آبی طول موج کمتری دارد و مشاهده ی آن نسبت به رنگ هایی که طول موج بیشتری دارند ،ن ظیر قرمز ، راحت تر است.
برای کامپیوتر های مایکروسافت ، تنظیمات مانیتور از کنترل پنل قابل انجام است. این در حالی است که برای کامپیوتر های اپل ، باید از بخش Systems Preferences اقدام کنید.
بیشتر پلک زدن حین کار با کامپیوتر
پلک زدن برای چشمان مفید است و با هر بار پلک زدن ، غدد اشکی ، مایع استریل کننده ای را ترشح می کنند که سبب ضدعفونی شدن چشمان میشود. اما اغلب کاربران حین کار با کامپیوتر کم پلک می زننند.شاید تنها ۳۰ ثانیه یک بار!
در صورتی که از نشانه های خشکی چشم رنج میبرید ، علائم خود را با پزشک در میان بگذارید.
دقت داشته باشید که استفاده از قطره های چشمی ، برای جلوگیری از سوزش چشم ، افزایش وضوح در بینایی و..هستند و مشکلاتی از جمله کمبود اشک و خشکی فضای چشم با این قطره ها حل نمیشوند.
استفاده از نرمش های چشمی
ورزش های چشم بسیار ساده هستند!برای این که عضله های چشم خود را تقویت کنید کافی است که هر ۲۰ دقیقه یک بار چشمان خود را از صفحه ی مانیتور بردارید و برای ۲۰ ثانیه به جاهای دورتری که حداقل در فاصله ی۶۱۰ سانتی متری (۲۰ فیت) شما قرار گرفته اند نگاه کنید.برخی پزشکان به این شیوه ، قانون ۲۰ -۲۰-۲۰ می گویند. نرمش دیگر، خیره شدن به وسایلی در فاصله ی دور برای مدت ۱۵ تا ۲۰ ثانیه و سپس خیره شدن به شیئی در فاصله نزدیکتر به همین میزان یعنی ۱۵ تا ۲۰ ثانیه می باشد.
استراحت کوتاه در فواصل زمانی کار با کامپیوتر
استراحت کوتاه نه تنها برای سلامت چشمان ، بلکه برای گردن و کمر نیز ضروری است. تحقیقات نشان داده است که آسیب های چشمی با استراحت های کوتاه بین کار ، کاهش چشمگیری پیدا می کند.
حین استراحت ، در حالی که به نقاط مختلف نگاه می کنید ، از حرکات کششی برای کمر و گردن استفاده کنید. برای این که بتوانید طبق یک برنامه ی منظم استراحت کنید و این زمان ها را فراموش نکنید ، قبلا نرم افزارهایی که برای یادآوری زمان استراحت حین کار با کامپیوتر را در کلاسیک وب معرفی کرده ایم.
تجهیز محل کار برای فعالیت آسان تر
برای این که کار پشت میز و کامپیوتر راحت تر شود ، تجهیزات اداری مناسب استفاده کنید. مثلا در صورتی که نیاز است مرتب به کامپیوتر و برگه ای که حاوی مطالب است نگاه کنید ، مثلا زمان تایپ یک مطلب ، از استند (stand ) یا تکیه گاه های مناسب استفاده کنید تا برگه ها را روی آن قرار دهید. وسایل اداری شما باید به گونه ای باشد که در عین حفظ راحتی و آسایش کاربر، فاصله چشمان با کامپیوتر را که باید در حدود ۲۰ تا ۲۵ اینچ باشد را تامین نماید.
مرکز مانیتور باید ۱۵ تا ۲۰ درجه نسبت به مردمک چشم انحراف داشته باشد. به همین دلیل است که مانیتور ها کاملا فلت نیستند و کمی زاویه دارند.
استفاده از عینک های ضد اشعه ی مخصوص کامپیوتر
عینک های ضداشعه برای کار با کامپیوتر، مناسب افرادی است که ضعف بینایی ندارند و تنها برای رفع خستگی و جلوگیری از صدمه دیدن به چشم ها استفاده میشوند. در واقع این عینک ها نمره ندارند و تنها لنز ضداشعه ی قوی دارند که توصیه میکنیم در صورتی که کار با کامپیوتر چشمان شما را خسته می کند ، از آن ها استفاده کنید.
تجربه و پیشنهاد شما؟
در صورتی که برای رفع خستگی چشمان حین کار با کامپیوتر راه حل های دیگری را می شناسید ، نظرات خود را از بخش دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.
موفق باشید.
آخرین دیدگاه ها
تا کنون دیدگاهی ثبت نشده است.